Błądzić jest rzeczą
Nienormatywna wystawa dizajnu
14 listopada – 10 stycznia 2015
wernisaż: 14 listopada 2014 godz. 19:00
galeria Dizjan BWA Wrocław
ul. Świdnicka 2-4, Wrocław
Włoskie projekty braci Castiglioni, typograficzne poszukiwania duetu Fontarte, kulinarne laboratorium Wojciecha Modesta Amaro i tajniki Piekarni Krajewskich z Nadodrza – tak przedstawia się wrocławska edycja wystawy Błądzić jest rzeczą w galerii Dizajn BWA Wrocław. Wystawa ujawni czym jest błąd w projektowaniu świata, który nas otacza.
W procesie twórczym błąd może być momentem przełomu. Może stymulować innowacje i wytyczać nowe drogi albo przynieść nieoczekiwany sukces. A jak to wygląda w przypadku food design, czyli w zagadnieniu projektowania jedzenia. Jak standaryzuje się smak? Czy jedzenie zawsze ma prototyp? Czym jest błąd w projektowaniu formy jedzenia i smaku?
To tylko kilka z wątków, które podejmuje wystawa. Nawiązaniem do tej tematyki jest również aranżacja wystawy. – Sercem ekspozycji jest „common table”, czyli wspólny stół – podkreślają kuratorki Anna Theiss i Katarzyna Białousz. - Buduje on wspólne doświadczenie, zrównuje i umożliwia interakcje. Tym razem nie ludzi, ale projektów.
W witrynach galerii Dizajn BWA Wrocław znalazła się instalacja Jana Świetlika - dwie filmowe opowieści o naturze błędu. Jedną z nich jest próba zobrazowania jak omija się błąd i wykorzystuje go w projektowaniu jedzenia – taką wizję kuchni jako laboratorium przedstawia Wojciech Modest Amaro. W drugim filmie głos zabierają właściciele Piekarni Krajewscy - Krzysztof i Iwona Krajewscy. W ich tradycyjnej firmie produkty poddaje się pieczołowitej kontroli, pracuje się z trudnym „tworzywem” i również pyta o granicę błędu.
Na podstawie informacji BWA Wrocław