Tre­etop Bio­pak wpro­wa­dza in­no­wa­cyj­ne do­mo­we kom­po­sto­wal­ne tor­by na świe­że pie­czy­woPoprzedni artykuł 

W od­po­wie­dzi na ro­snące oba­wy do­ty­czące ochro­ny śro­do­wi­ska zwi­ąza­ne z od­pa­da­mi opa­ko­wa­nio­wy­mi na ryn­ku świe­że­go pie­czy­wa, Tre­etop Bio­pak wpro­wa­dza prze­ło­mo­we roz­wi­ąza­nie w po­sta­ci no­wych do­mo­wych to­reb kom­po­sto­wal­nych.

In­no­wa­cja Tre­etop Bio­pak uwzględ­nia wpływ na śro­do­wi­sko mi­lio­nów pla­sti­ko­wych to­re­bek na chleb uży­wa­nych co­dzien­nie przez kon­su­men­tów i do­staw­ców usług ga­stro­no­micz­nych. Ma na ce­lu spro­sta­nie wy­zwa­niom zrów­no­wa­żo­ne­go roz­wo­ju w bra­nży pie­kar­ni­czej.

W prze­ci­wie­ństwie do kon­wen­cjo­nal­nych to­reb pla­sti­ko­wych, które często tra­fia­ją na wy­sy­pi­ska śmie­ci lub są spa­la­ne ze względu na ni­ski po­ziom re­cy­klin­gu, tor­by kom­po­sto­wal­ne Tre­etop Bio­pak ofe­ru­ją zrów­no­wa­żo­ne roz­wi­ąza­nie po za­ko­ńcze­niu cy­klu ży­cia. Wor­ki są za­pro­jek­to­wa­ne tak, aby po pra­wi­dło­wym wy­rzu­ce­niu kom­po­sto­wać, nie po­zo­sta­wia­jąc po so­bie żad­nych mi­kro­pla­sti­ków ani za­nie­czysz­czeń, za­pew­nia­jąc przy­ja­zną dla śro­do­wi­ska al­ter­na­ty­wę dla tra­dy­cyj­nych opa­ko­wań świe­żych pro­duk­tów pie­kar­ni­czych.

Jed­nym z dłu­go­tr­wa­łych wy­zwań zwi­ąza­nych z wor­ka­mi kom­po­sto­wal­ny­mi jest utrzy­ma­nie świe­żo­ści pa­ko­wa­ne­go chle­ba. Tre­etop Bio­pak opra­co­wał jed­no­war­stwo­wy ma­te­riał o wy­ższych wła­ści­wo­ściach ba­rie­ro­wych, spe­cjal­nie za­pro­jek­to­wa­ny do pro­duk­tów pie­kar­ni­czych. Ten in­no­wa­cyj­ny ma­te­riał nie tyl­ko spe­łnia kry­te­ria zrów­no­wa­żo­ne­go roz­wo­ju, ale ta­kże roz­wi­ązu­je pro­blem świe­żo­ści, utrzy­mu­jąc tr­wa­ło­ść świe­że­go pie­czy­wa.

W wy­ni­ku ry­go­ry­stycz­nych te­stów kom­po­sto­wal­ne tor­by Tre­etop Bio­pak wy­ka­za­ły im­po­nu­jące wy­ni­ki w za­kre­sie tr­wa­ło­ści, w tym 7–10 dni w przy­pad­ku po­kro­jo­ne­go w pla­ster­ki Blo­omer i chle­ba na za­kwa­sie. Wor­ki do­star­cza­ne na furt­kach wy­ka­zy­wa­ły się rów­nież do­sko­na­łą obra­bial­no­ścią po zin­te­gro­wa­niu z au­to­ma­tycz­ny­mi li­nia­mi pa­ko­wa­nia chle­ba, za­pew­nia­jąc pie­kar­niom i pro­du­cen­tom płyn­ną i wy­daj­ną pra­cę.

Oprócz świe­że­go chle­ba, wy­so­ko­ba­rie­ro­wy ma­te­riał kom­po­sto­wal­ny zo­stał po­my­śl­nie prze­te­sto­wa­ny na ma­szy­nach do pa­ko­wa­nia prze­pły­wo­we­go ar­ty­ku­łów po­ran­nych i pro­duk­tów pie­kar­ni­czych, ta­kich jak na­le­śni­ki i ma­łe cia­sta. Próby te do­dat­ko­wo po­twier­dza­ją wszech­stron­no­ść ma­te­riału, po­twier­dza­jąc je­go sku­tecz­no­ść w różnych za­sto­so­wa­niach pie­kar­ni­czych przy jed­no­cze­snym za­cho­wa­niu nie­zbęd­ne­go okre­su tr­wa­ło­ści.

Ostat­nie ba­da­nia kon­su­menc­kie prze­pro­wa­dzo­ne przez fir­mę McKin­sey’s pod­kre­śla­ją zna­czącą zmia­nę pre­fe­ren­cji: kon­su­men­ci uzna­ją opa­ko­wa­nia na­da­jące się do kom­po­sto­wa­nia za naj­bar­dziej zrów­no­wa­żo­ny wy­bór, prze­wy­ższa­jący za­rów­no pa­pier, jak i ma­te­ria­ły po­cho­dzące z re­cy­klin­gu. Wy­bór opa­ko­wań kom­po­sto­wal­nych nie tyl­ko odzwier­cie­dla świa­do­mo­ść eko­lo­gicz­ną, ale ta­kże spra­wia, że mar­ki sta­ją się wy­różnia­jącym wy­bo­rem dla wy­ma­ga­jących kon­su­men­tów.

Wpro­wa­dze­nie przez Tre­etop Bio­pak to­re­bek na chleb kom­po­sto­wal­nych ozna­cza wa­żny krok w kie­run­ku zmniej­sze­nia wpły­wu two­rzyw sztucz­nych sto­so­wa­nych w tej bra­nży na śro­do­wi­sko. Ofe­ru­jąc zrów­no­wa­żo­ne roz­wi­ąza­nie opa­ko­wa­nio­we, które jest zgod­ne z za­sa­da­mi go­spo­dar­ki o obie­gu za­mkni­ętym, tor­by te mo­gą zna­cząco zmie­nić ślad pla­sti­ko­wy pro­du­cen­tów, sprze­daw­ców de­ta­licz­nych i ma­rek.

Za­ło­ży­ciel Tre­etop Bio­pak, Amir Gross, stwier­dza: „Dąży­my do umo­żli­wie­nia klien­tom zrów­no­wa­że­nia ich ja­ko­ści i wy­daj­no­ści z wy­ma­ga­nia­mi kon­su­men­tów do­ty­czący­mi roz­wi­ązań kom­po­sto­wal­nych w ce­lu zmniej­sze­nia ilo­ści od­pa­dów z two­rzyw sztucz­nych. Dzi­ęki te­mu ca­ła ga­ma to­wa­rów mo­że za­cho­wać świe­żo­ść, za­pew­nić wy­ma­ga­ny okres przy­dat­no­ści do spo­ży­cia, mi­ni­ma­li­zu­jąc jed­no­cze­śnie wpływ na śro­do­wi­sko.”

Tre­etop Bio­pak spe­cja­li­zu­je się w kom­po­sto­wal­nych ma­te­ria­łach opa­ko­wa­nio­wych ta­kich jak tor­by, fo­lia spo­żyw­cza, fo­lia stretch i fo­lia ter­mo­kurcz­li­wa . Ma na ce­lu po­móc klien­tom wdra­żać no­we roz­wi­ąza­nia kom­po­sto­wal­ne, które są wy­daj­ne, ła­twe do zin­te­gro­wa­nia z pro­ce­sa­mi pro­duk­cyj­ny­mi, a ta­kże kon­ku­ren­cyj­ne pod względem kosz­tów.

Na pod­sta­wie in­for­ma­cji fir­my Tre­etop Bio­pa

 Pro­duk­cja: We­bFa­bri­ka 1999–2025 | Kon­takt | Re­gu­la­min | Po­li­ty­ka Pry­wat­no­ści