Stora Enso DeLight – nowa generacja opakowań produktów spożywczychPoprzedni artykuł 

Fińska firma V. Hukkanen Oy, zajmująca się przetwórstwem rybnym, poinformowała o zmianach w sposobie pakowania marynowanych płatów łososia oferowanych przez nią na rynku pod nazwą Kalaneuvos. Zamiast dotychczas stosowanych tacek aluminiowych, firma zaczyna wykorzystywać proekologiczne żaroodporne opakowania Stora Enso DeLight, dostosowane do zmiennych temperatur i pozwalające na podgrzewanie żywności w kuchenkach mikrofalowych.

Wytwarzane przez V. Hukkanen Oy marynowane płaty łososia są sprzedawane w wielu fińskich sklepach spożywczych. W najbliższej przyszłości oferta firmy zostanie rozszerzona o takie produkty jak łosoś czy pstrąg tęczowy. Tacki Stora Enso DeLight mogą być podgrzewane w piecyku bądź kuchence mikrofalowej, dzięki czemu żywność można w łatwy sposób przygotować do spożycia w oryginalnym opakowaniu. Jest ono wytrzymałe i wygodne w użytkowaniu. Co więcej, tacki po użyciu można umyć i poddać recyklingowi, tak jak ma to miejsce w przypadku kartonów po sokach czy mleku – przekonuje Veijo Hukkanen, dyrektor zarządzający V. Hukkanen Oy.
Jego zdaniem korzyści ekologiczne, takie jak niższy poziom emisji dwutlenku węgla do atmosfery przy produkcji opakowania, możliwość jego odzysku oraz fakt, że materiał ten częściowo jest produkowany z surowców odnawialnych, stanowiły ważny argument za zmianami w sposobie pakowania wyrobów oferowanych przez jego firmę. Nowe opakowanie, zastępujące tradycyjne aluminiowe tacki, poza żaroodpornością i możliwością stosowania w kuchenkach mikrofalowych, jest bardziej przyjazne dla środowiska naturalnego – dodaje Veijo Hukkanen.

Pierwsze gazoszczelne opakowanie do piecyków i kuchenek mikrofalowych
– Stora Enso DeLight
Opakowanie Stora Enso DeLight jest dedykowane dla dóbr konsumpcyjnych przechowywanych i używanych w różnych temperaturach. Jego właściwości ochronne zapewniają świeżość przechowywanej żywności i są dostosowane do różnych temperatur – zarówno niskich (lodówka) jak i wysokich (piecyki, kuchenki mikrofalowe). Rozwiązane stworzone z myślą o firmie V. Hukkanen Oy jest pierwszym w naszej ofercie żaroodpornym opakowaniem dostosowanym do zmiennych temperatur – mówi Jalliina Järvinen, szef działu Stora Enso DeLight Solution.

Zdaniem Veijo Hukkanena, jedną z największych zalet nowego rozwiązania jest możliwość naniesienia nadruku na spód i boki opakowania; mogą to być np. instrukcje dotyczące sposobu gotowania czy też informacje dotyczące opakowania i samego produktu. Opis ryb Kalaneuvos znajduje się na etykiecie umieszczonej na pokrywce, która jest usuwana przez włożeniem produktu do piecyka bądź kuchenki mikrofalowej. W piecu konwencjonalnym jest on podgrzewany w temperaturze 200°C przez 20 minut, w przypadku kuchenki mikrofalowej czas ten zostaje skrócony do około 4 minut (przy mocy urządzenia wynoszącej 720 W). Jak zapewnia Stora Enso, na znajdującej się w środku marynacie nie tworzy się przywierający do powierzchni opakowania ług, dzięki czemu pozostaje ono czyste przez cały okres przechowywania w lodówce a także po podgrzaniu, gdy trafia na stół.

Na podstawie informacji PAI PrintinPoland.com

 Produkcja: WebFabrika 1999-2024 | Kontakt | Regulamin | Polityka Prywatności