Największym wyzwaniem dla twojego systemu zapewnienia jakości jest ukryta wada lub zanieczyszczenie znajdujące się w opakowaniu z produktem lub nawet głębiej w samym produkcie, stanowiąc zagrożenie dla bezpieczeństwa i jakości twojej marki. Jest tylko jeden sposób dostrzeżenia tego, co niewidoczne, aby zapewnić jakość i bezpieczeństwo produktu. Tym sposobem jest kontrola rentgenowska. Kontrola rentgenowska nie jest nową technologią, ale następuje jej szybki rozwój. Systemy kontroli rentgenowskiej po raz pierwszy zostały zastosowane w przemyśle przetwórstwa żywności. Właśnie w tej gałęzi przemysłu dostrzeżono, że doskonałym sposobem zapewnienia jakości i bezpieczeństwa wyrobów jest wychwytywanie zanieczyszczeń o dużej gęstości, takich jak okruchy szkła, kamienia, metalu, kości, tworzyw sztucznych o dużej gęstości oraz gumy, zanim produkty te opuszczą bramę fabryki Ale to tylko część historii. Nowoczesne systemy kontroli rentgenowskiej mogą oprócz detekcji zanieczyszczeń wykonywać także inne zadania. Mogą wykrywać ukryte wady produktu, które są nie tyle niebezpieczne, co rozczarowujące, np. brakujące lub popękane herbatniki w opakowaniu, zbyt mała porcja ryżu w gotowym posiłku, wadliwe uszczelnienie opakowania z jogurtem, ilość pączków w torebce. Kontrola rentgenowska jest technologią zdolną stawić czoła nawet największym wyzwaniom, umożliwiając produkcję żywności o doskonałej jakości w każdym momencie. Pozostań w zgodzie z najlepszymi praktykami produkcji Obecnie nie wystarczy powiedzieć, że kontrolę jakości traktuje się poważnie; należy to potwierdzić. Kontrola rentgenowska pozwala dostosować się do wymagań krajowych i międzynarodowych przepisów prawnych oraz obowiązujących norm takich jak Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli (HACCP) oraz Ogólnoświatowa Inicjatywa dotycząca Bezpieczeństwa Żywności (GFSI), a także normy ustanowione przez organizacje zrzeszające sprzedawców detalicznych. Zobacz to, co widzi klient – ale dostrzeż to wcześniej Sam dobrze wiesz, jak powinien wyglądać twój produkt, gdy kupuje go klient. Nie wiesz jednak, jak on wygląda w rzeczywistości– nie na linii produkcyjnej poruszającej się z prędkością, powiedzmy, 1200 pozycji na minutę lub 10 ton produktu luzem na godzinę. System kontroli rentgenowskiej jest w stanie dostrzec to, czego ty nie jesteś w stanie zauważyć. Gdy ustalasz standard wyglądu, twój system kontroli rentgenowskiej będzie pracował niezmordowanie, porównując rzeczywistość z przyjętym standardem. Na przykład, Jeśli określisz ilość masła czosnkowego, która powinna się znaleźć na każdej bagietce czosnkowej, system będzie sprawdzał każdą bagietkę. Jeśli umieścisz zabawkę w opakowaniu z płatkami zbożowymi, system potwierdzi, że zabawka jest w opakowaniu obecna. Jeśli chcesz, aby każdy hamburger wołowy był idealnie okrągły, system wykryje te, które są zdeformowane. Praktyczna, codzienna kontrola jakości Praktycznie nie ma ograniczeń, jeśli chodzi o wykorzystanie systemów kontroli rentgenowskiej Systemy można stosować do wykrywania obecności zanieczyszczeń w produktach i jednocześnie monitorowania kilku jakościowych parametrów kontrolnych. W firmie Kraft, wszyscy wiedzą, że każde opakowanie czekoladek Marabou Noblesse jest doskonałe. Wdrożone oprogramowanie potwierdza, że każda przegroda tacki jest zapełniona, że żadna z czekoladek nie jest popękana lub źle ułożona i że integralność uszczelnienia tacki jest zachowana. W firmie Chips Ab, która jest największym producentem frytek ziemniaczanych w Finlandii, system kontroli rentgenowskiej jest stosowany do wykrywania zanieczyszczeń oraz grudek przyprawy w poszczególnych opakowaniach, które znajdują się już w skrzyniach gotowych do opuszczenia fabryki. Dobrą wiadomością jest to, że poprawa skuteczności kontroli jakości nie odbywa się kosztem zmniejszenia wydajności produkcji. W chińskiej firmie Zhangzhou Gang Chang system kontroli rentgenowskiej monitoruje produkty na wyjściu z czterech maszyn etykietujących, których łączna szybkość wynosi 600 szklanych słoików na minutę.