Pro Carton przedstawia nową generację projektantów zrównoważonych opakowańPoprzedni artykuł 

Eco Seal Bread Bag
Eco Seal Bread Bag

Zwycięzcy dorocznej nagrody Pro Carton Young Designers Award w 2021 r. zostali ogłoszeni podczas wirtualnego e-eventu Carton Awards, który odbył się 6 września 2021 r.

Nagrody przyznano w czterech kategoriach: „Save the Planet”, „Opakowanie kartonowe na żywność i napoje”, „Opakowanie kartonowe na wszystkie inne produkty” oraz „Kreatywne pomysły z kartonu”. Ponadto „Nagroda Nowoprzybyłych” trafiła do studenta z uczelni, która jeszcze nie zdobyła nagrody.

Nagroda „Save the Planet” trafiła do Emily Kearns z Nottingham Trent University w Wielkiej Brytanii. Przekonał jury swoim wpisem Roll-Up Selection Box, pomysłową i zrównoważoną alternatywą dla zwykłych pudełek na świąteczne czekoladki. Innowacyjny projekt ma otwierać się jak krakersy, odsłaniając czekoladki w środku, trzymane razem w chusteczce po jednej stronie pudełka.

Hiszpańscy studenci Raúl Adame, Pol Delgado, Ester Martínez i Marc Calvo, którzy odwiedzają salezjanów Sarrià w Barcelonie, zdobyli nagrodę „Kartonowe pakowanie żywności i napojów”. Twoje starannie zaprojektowane opakowanie olejku arganowego to opakowanie ochronne na szklaną butelkę oleju arganowego. Słupek jest doskonałym przykładem inżynierii kartonu ze względu na pomysłowy system ochrony, który składa się z kieszeni powietrznych, które chronią produkt przed uszkodzeniem podczas transportu i umożliwiają jego wysyłkę.

Jurorzy wybrali projekt Eco Seal Bread Bag jako zwycięzcę nagrody „Opakowanie kartonowe dla wszystkich innych produktów”. Senni Virransola z Uniwersytetu Laponii opracował koncepcję przyjaznego dla środowiska sposobu zamykania torebek na chleb, dzięki czemu zbędne jest stosowanie plastiku lub metalu. Opakowanie działa na zasadzie trójkątnej krawędzi otoczonej dwoma bokami pudełka z mechanizmem blokującym, który przeciska się przez otwór na jednym końcu, dzięki czemu torebka jest szczelnie zamknięta, a zawartość świeża.

Nagroda „Creative Cartonboard Ideas” została przyznana Kristinie Schled i Farinie Nagel za ich wkład w projekt Frame It. Studenci z Niemiec zaprojektowali sprytne, wszechstronne opakowanie ochronne do ramek do zdjęć, korzystając ze specjalistycznej wiedzy, którą nabyli w Szkole Projektowania w Münster. Opakowanie zawiera kilka specjalnych funkcji, takich jak zdejmowany szablon, zintegrowane punkty klejące i własną linijkę, dzięki czemu konsumenci mogą za każdym razem idealnie zawiesić ramkę przy minimalnym wysiłku. Po prawidłowym umieszczeniu, podświetlony punkt centralny oznacza dokładne miejsce, w które ma zostać wbity gwóźdź.

R E K L A M A

„Nagroda Nowicjusza” trafiła do norweskiej studentki Luisy Maldaner z AHO – Szkoły Architektury i Projektowania w Oslo – za pomysłowy i piękny projekt Herbix 1-2-3. Opakowania ziół rozwiązują problem, który wielu z nas zna, a mianowicie, że używamy za dużo lub za mało naszych ziół do gotowania. Konstrukcja oferuje trzy różne poziomy dozowania z prostym mechanizmem przesuwnym, który przesuwa się w górę iw dół i jest ukształtowany tak, aby naturalnie pasował do dłoni użytkownika.

Pięciu szczęśliwych zwycięzców zostaje zaproszonych na wycieczkę do Austrii, aby odwiedzić jedną z największych firm produkujących kartony i pudełka składane w Europie, Grupę Mayr-Melnhof.

Tony Hitchin, dyrektor generalny Pro Carton, skomentował: „Jesteśmy podekscytowani rekordowym sukcesem tegorocznej edycji Young Designers Awards – liczba zgłoszeń wzrosła o 17 procent i otrzymaliśmy łącznie 643 zgłoszenia ze 109 uniwersytetów w 22 europejskich kraje. Jak zawsze fascynujące jest widzieć tak różnorodną gamę postów, które w innowacyjny sposób radzą sobie z wszelkiego rodzaju wyzwaniami – od rozwiązań projektowych, które ulepszają nasz świat w skali globalnej, po rozwiązania codziennych problemów, z którymi borykamy się na poziomie osobistym. Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział i gratulujemy godnym zwycięzcom - powodzenia we wszystkich przyszłych projektach!”

Na podstawie informacji organizatora

 Produkcja: WebFabrika 1999-2024 | Kontakt | Regulamin | Polityka Prywatności