
Stora Enso uruchomiła w ramach swoich stron internetowych nowe centrum wiedzy poświęcone zrównoważonym systemom żywnościowym. Jest to edukacyjna platforma online pełna historii, analiz i materiałów do pobrania, która pokazuje wzajemne powiązania pomiędzy uczestnikami systemu żywnościowego oraz ich wpływ na globalne wyzwania, takie jak głód, niedożywienie czy marnowanie żywności.
Platrofma przedstawia wszystkie ogniwa łańcucha – od producentów po konsumentów – jako współpracujące elementy jednego ekosystemu, dążącego do ograniczenia strat i promowania zrównoważonych praktyk. Stora Enso podkreśla, że właściwie zaprojektowane opakowania mogą odgrywać kluczową rolę w tym procesie, stymulując pozytywne zmiany w całym systemie żywnościowym.
Firma wskazuje, że mimo postępów w wielu obszarach, współczesne systemy żywnościowe pozostają podatne na liczne zagrożenia, takie jak zmiany klimatu czy utrata bioróżnorodności. Według przytaczanych przez nią danych, nawet 1/3 całej żywności produkowanej w skali świata ulega utracie lub marnotrawstwu w procesie produkcji, dystrybucji i konsumpcji. W rezultacie wiele społeczności traci dostęp do wartościowego pożywienia, a łańcuchy dostaw stają się bardziej podatne na globalne wstrząsy.
Stora Enso dodaje, że konieczne są proaktywne działania, które zapewnią trwałość i odporność systemów żywnościowych. Uruchomiona przez firmę platforma online ma inspirować do takich działań, pokazując, jak każdy uczestnik rynku może przyczynić się do tworzenia bardziej zrównoważonego systemu – od rolników i właścicieli marek, po właścicieli punktów sprzedaży detalicznej, twórców i projektantów innowacyjnych opakowań, wreszcie – konsumentów.
Firma podkreśla, że opakowanie stanowi integralną część systemu żywnościowego. Może ono ograniczać straty i marnotrawstwo żywności, wspierać zdrowszą dietę, chronić zasoby lądowe i morskie, a także wspomagać odtwarzanie ekosystemów.
Nowa platforma Stora Enso ma również charakter edukacyjny. Oferuje materiały prezentujące powiązania pomiędzy różnymi uczestnikami ekosystemu żywnościowego, a także zasoby pozwalające lepiej zrozumieć złożoność zrównoważonych systemów żywnościowych. Firma zachęca do odwiedzenia strony i pobrania krótkiego przewodnika zatytułowanego „W harmonii z naturą: wspólnie na rzecz zrównoważonych systemów żywnościowych”. Stanowi on część szerszego programu badawczego Stora Enso na temat zrównoważonej żywności i opakowań.
Na podstawie informacji Poligraficznej Agencji Informacyjnej pai.info.pl