Stora Enso poinformowała o wzbogaceniu nowego kartonu – New Natura, przeznaczonego na rynek opakowań do napojów, o warstwę wykonaną z celulozy mikrofibrylowanej (MFC). Jak podkreśla producent, zwiększa ona jego wytrzymałość i redukuje wagę opakowania. Dotychczas była ona stosowana w kartonach na mleko; obecnie jest oferowana pozostałym klientom Stora Enso, poszukującym rozwiązań umożliwiających produkcję opakowań lżejszych, a zarazem proekologicznych.
„Karton New Natura, wzbogacony o warstwę MFC, oferuje najlepsze parametry rynkowe względem ochrony opakowanego produktu, jak też w kontekście jego zadrukowywania, przetwarzania i wypełniania. Pomaga tym samym producentom opakowań i właścicielom marek na zastosowanie mniejszej ilości surowca, obniżenie ilości generowanych odpadów i zredukowanie finalnej wagi opakowania. Z punktu widzenia konsumenta, nowy karton zachowuje wcześniejsze cechy charakterystyczne dla rodziny Natura, będąc jednocześnie łatwiejszym w recyklingu. Ta ostatnia wartość jest bardzo ważna dla współczesnych, świadomych ekologicznie klientów” – mówi Vesa-Pekka Aaltonen, menedżer produktu w firmie Stora Enso.
Stora Enso jest właścicielem największej na świecie fabryki celulozy typu MFC, zlokalizowanej w ramach jej zakładów produkcyjnych Imatra w Finlandii. Jak podaje firma, MFC posiada taki sam bazowy skład chemiczny jak standardowa celuloza, przy czym składa się z mniejszych cząsteczek (tzw. mikrofibryli), które zwiększają wytrzymałość kartonu.
„Stora Enso od dekad pozostaje pionierem w rozwoju celulozy mikrofibrylowanej. Dzięki temu obecnie jesteśmy w stanie dopasować rodzaj włókien do końcowego zastosowania. MFC sprawia, że siatka włókien jest mocniejsza, redukuje wagę kartonu przy zachowaniu jego wysokiej sztywności, wytrzymałości oraz pozostałych cech decydujących o właściwych parametrach opakowania. Tym samym generowane są oszczędności surowca, a New Natura staje się bardziej proekologicznym, odnawialnym i odzyskiwalnym materiałem przeznaczonym do produkcji katonów opakowaniowych dla sektora napojów” – dodaje Vesa-Pekka Aaltonen.
Jak podaje Stora Enso, wzbogacony o warstwę MFC karton New Natura może być wykorzystany przy opakowaniach na różne produkty spożywcze: wyroby mleczarskie, soki i inne napoje, zupy czy sosy. Jest oferowany z warstwą PE bądź powłoką o wysokim stopniu ochrony, w zależności od znajdującego się w środku produktu oraz funkcji barierowych, wymaganych z myślą o jego zabezpieczeniu.
Podobnie jak wszystkie rozwiązania z rodziny Natura, nowy karton posiada zaawansowaną, wielowarstwową konstrukcję. Dwie warstwy zewnętrzne są wykonane z bielonej celulozy siarczanowej, podczas gdy warstwa środkowa zawiera masę celulozową chemotermomechaniczną (CTMP). W efekcie – jak podkreśla Stora Enso – uzyskiwana jest właściwa pulchność i sztywność kartonu, wpływająca na optymalne parametry opakowania i zwiększająca wydajność procesu jego produkcji.
Wszystkie kartony z serii Natura uwzględnione są w globalnym systemie Environmental Product Declaration (EPD).
Na podstawie informacji Poligraficznej Agencji Informacyjnej pai.info.pl