Wy­ni­ki no­wej an­kie­ty po­ka­zu­ją, że mniej niż po­ło­wa Po­la­ków re­cy­klin­gu­je opa­ko­wa­nia po da­niach ty­pu fast fo­odPoprzedni artykuł 

Wyniki ankiety
Wy­ni­ki an­kie­ty

We­dług no­we­go ba­da­nia prze­ci­ęt­ny Po­lak wy­rzu­ca 64 pusz­ki po na­po­jach, 47 pu­de­łek po piz­zy oraz 48 opa­ko­wań po bur­ge­rach i fryt­kach ka­żde­go ro­ku, a 22% Po­laków przy­zna­je, że nie wie, co na­da­je się do re­cy­klin­gu.

Pra­wie po­ło­wa (44%) do­ro­słych Po­la­ków stwier­dzi­ła, że opa­ko­wa­nia po da­niach na wy­nos są zbyt za­bru­dzo­ne, aby je czy­ścić, a co czwar­ty (24%) nie spłu­ku­je ich ani nie wy­rzu­ca do od­po­wied­nie­go ko­sza do se­gre­ga­cji od­pa­dów. Z 805 prze­ba­da­nych do­ro­słych osób 14% przy­zna­ło, że naj­bar­dziej nie lu­bi re­cy­klin­go­wać opa­ko­wań po da­niach ty­pu fast fo­od, a 42% za­de­kla­ro­wa­ło, że re­cy­klin­gu­je wszyst­ko, co się do te­go na­da­je.

An­kie­ta zle­co­na przez Pro Car­ton, eu­ro­pej­ski zwi­ązek pro­du­cen­tów opa­ko­wań kar­to­no­wych oraz tek­tu­ro­wych, wy­ka­za­ła, że 21% do­ro­słych Po­la­ków bar­dzo rzad­ko re­cy­klin­gu­je opa­ko­wa­nia po da­niach na wy­nos, a ka­żda oso­ba wy­rzu­ca co ro­ku śred­nio 264 opa­ko­wa­nia, pu­de­łka i kar­to­ny. 51% Po­la­ków uwa­ża, że re­stau­ra­cje fast fo­od po­win­ny uży­wać opa­ko­wań na­da­jących się do re­cy­klin­gu, nie wy­ra­zi­li oni oba­wy o podwy­żkę cen.

Głów­ny me­ne­dżer Pro Car­ton To­ny Hit­chin za­uwa­żył — „Z po­wo­du lock­dow­nu w 2020 ro­ku sprze­daż dań na wy­nos wzro­sła, wy­ni­ki tej an­kie­ty po­win­ny wi­ęc dać do my­śle­nia mar­kom, którym za­le­ży na zmniej­sze­niu swo­je­go wpły­wu na śro­do­wi­sko po­przez wy­bór od­po­wied­nich opa­ko­wań. Wi­ęk­szo­ść do­ro­słych Po­la­ków (93%) jest zda­nia, że opa­ko­wa­nia dań na wy­nos po­win­ny być bar­dziej przy­ja­zne dla śro­do­wi­ska. Co­raz wi­ęcej opa­ko­wań jest pro­du­ko­wa­nych z tek­tu­ry, na przy­kład ro­żki na fryt­ki, tac­ki na bur­ge­ry czy mi­ski na ma­ka­ron, wi­ęc co­raz wi­ęcej z nich mo­że i po­win­no być re­cy­klin­go­wa­ne.”

Pro­jekt Eco Fit Lid, w pe­łni na­da­jąca się do re­cy­klin­gu oraz na kom­post al­ter­na­ty­wa dla pla­sti­ko­wych po­kry­wek uży­wa­nych przez wie­le re­stau­ra­cji fast fo­od, otrzy­mał na­gro­dę Sa­ve the Pla­net pod­czas wy­da­rze­nia Eu­ro­pe­an Car­ton Excel­len­ce Awards 2020.

„Wie­my, że opa­ko­wa­nie pre­fe­ro­wa­ne przez kon­su­men­tów to kar­to­n/tek­tu­ra, chce­my wi­ęc, aby jesz­cze wi­ęcej re­stau­ra­cji fast fo­od uży­wa­ło opa­ko­wań przy­ja­znych śro­do­wi­sku. Wszy­scy mo­że­my po­móc — re­cy­klin­guj­my opa­ko­wa­nia dań za­ma­wia­nych na wy­nos.” — pod­su­mo­wał Hit­chin.

We­dług an­kie­ty War­sza­wa jest sto­li­cą nie tyl­ko Pol­ski, ale rów­nież je­dze­nia na wy­nos — prze­ci­ęt­ny do­ro­sły miesz­ka­niec te­go mia­sta zja­da śred­nio 85 dań na wy­nos rocz­nie, co da­je 5178 dań w ca­łym do­ro­słym ży­ciu.

Na pod­sta­wie in­for­ma­cji fir­my Pro Car­ton

 Pro­duk­cja: We­bFa­bri­ka 1999–2025 | Kon­takt | Re­gu­la­min | Po­li­ty­ka Pry­wat­no­ści