Stora Enso podjęła współpracę z właścicielami restauracji Enjoy Bazaar w Sztokholmie w zakresie wyposażenia jej wnętrza w proekologiczne, bazujące na drewnie rozwiązania. Znajdujące się w niej krzesła, wydrukowane w technologii 3D, składają się w 50% z sieci rybackich, pochodzących z odzysku i w 50% z włókien drzewnych, dostarczonych ze szwedzkich tartaków należących do Stora Enso. W efekcie, jej wnętrze, jest połączeniem unikalnego i innowacyjnego designu z praktycznym wdrożeniem zasad zrównoważonego rozwoju.
W przeszłości, jak podkreśla Stora Enso, goście restauracji nie przywiązywali do jej wnętrza większej uwagi. Zastosowane w nim elementy dekoracyjne mogły być przyjemne dla oka czy użyteczne dla konsumentów, ale niemal nigdy nie stanowiły planu zwiększenia sprzedaży. Firma dodaje, że współcześni klienci coraz częściej poszukują holistycznych doświadczeń i wybierają lokale restauracyjne oddziałujące na różne ich zmysły, posiadające zestaw cech zwiększających przyjemność z konsumpcji. Pójście do restauracji przestało być bowiem dla wielu osób wyłącznie związane ze zjedzeniem posiłku, wizyta ma być jednocześnie unikalnym doświadczeniem. W efekcie na popularności zyskują restauracje, których właściciele zadbali o przemyślane projekty wnętrzarskie, bazujące na określonym motywie przewodnim czy schemacie.
Niclas Jönsson i Daniel Höglander, właściciele Enjoy Bazaar, od początku projektu związanego z uruchomieniem nowej restauracji planowali stworzenie miejsca wyjątkowego. Duet ten miał już za sobą sukcesy w świecie kulinarnym: stoją oni m.in. za restauracją Aloë w Långbro (nagrodzona dwiema gwiazdkami Michelin), kuchnią hotelu Villa Dagmar w Sztokholmie czy barem sushi Black Milk w Älvsjö. Tym razem postanowili pójść o krok dalej i stworzyć awangardowe miejsce, składające się czterech przestrzeni kulinarnych o odmiennym klimacie i stylu: Black Milk Sushi, Stacks, Boca Sueca i Wake. Pierwsza, w założeniach właścicieli Enjoy Bazaar, miała łączyć cechy restauracji sushi z tego samego rodzaju barem serwującym dania na wynos. W części Stacks oferowane są hamburgery z dodatkami, Boca Sueca specjalizuje się w inspirowanymi szwedzką kuchnią tortillami, zaś Wake serwuje posiłki odżywcze. W efekcie w jednym miejscu może wspólnie spędzić czas grupa przyjaciół czy członków rodziny preferujących różne rodzaje jedzenia. Restauracja, usytuowana przy placu Engelbrejkts w Sztokholmie, serwuje dania na miejscu, na wynos (typu take away), jak też z myślą o konsumpcji w domu.
Po wejściu do środka goście widzą od razu charakterystyczne krzesła o niebanalnym kształcie. Ich projekt miał odzwierciedlać oceaniczne skupiska kelp (rodzaj alg morskich). Krzesła i inne elementy wyposażenia wnętrz Enjoy Bazaar są wykonane w technologii druku 3D i składają się w połowie z odzyskanych sieci rybackich, w połowie zaś z włókien drzewnych, pochodzących ze szwedzkich tartaków. W górnej części lokalu znajdują się przyciągające wzrok balustrady o intrygujących kształtach i kątach, również wydrukowane w technologii 3D.
Druk 3D: formowanie przestrzeni i przedmiotów dotychczas niemożliwych do wykonania
„Gdy wpadliśmy na pomysł przygotowywania wysokiej jakości dań typu fast food, a także dostarczania ich do domów konsumentów, pojawiły się jednocześnie pytania co należy zrobić, by wszystko co związane z tym projektem było możliwie najbardziej proekologiczne i zbieżne z zasadami zrównoważonego rozwoju. W jaki sposób pakować jedzenie? Jaki ślad węglowy będzie generowany w związku z budową restauracji, później z zakupami żywności i odpadami, powstałymi wskutek prowadzonej przez nas działalności? Jakie aplikacje są dostępne w kontekście zastosowania materiałów z odzysku? Wspólnie ze Stora Enso stworzyliśmy meble i krzesła, wykorzystując do tego zużyte sieci rybackie i włókna drzewne – ta koncepcja idealnie współgrała z pomysłem na lokal serwujący sushi, jak też z naszym proekologicznym myśleniem i projektami je uwzględniającymi. Było to niezwykle ekscytujące i jednocześnie proste w realizacji dzięki skali produkcji Stora Enso na obszarze Szwecji” – mówi Niclas Jönsson.
Projekt wyposażenia wnętrz wykonano w technologii druku 3D przy zastosowaniu innowacyjnej koncepcji Oneloop. Gdy któryś element staje się zbędny, Stora Enso zajmuje się jego odzyskiem, przetworzeniem i zastosowaniem na nowo. Koncepcja obiegu zamkniętego jest relatywnie nowa, ale już – jak podkreśla Stora Enso – spotyka się z bardzo pozytywnym oddźwiękiem. Firma dodaje, że nawet bardzo funkcjonalne elementy wyposażenia wnętrz czy meble często trafiają na wysypiska śmieci – proceder ten generuje ponad 10 mln ton odpadów na obszarze Unii Europejskiej.
„Nieustające zaangażowanie w tworzenie bardziej zrównoważonej przyszłości leży u podstaw naszej działalności – wytycza jej cele i zasady. Ta przyszłość uwzględnia bioekonomię, w której produkcja i konsumpcja dóbr bazuje na drewnie jako odnawialnym surowcu, a przy tym jest mniej uzależniona od paliw kopalnych. Obecnie coraz więcej osób stosuje proekologiczne produkty i rozwiązania, ale jest niezwykle istotne, by nie tylko wytwarzano je w sposób odpowiedzialny, ale być również by ich projekt uwzględniał możliwość ich przetworzenia w systemach o obiegu zamkniętym. OneLoop łączy w sobie architekturę typową dla zasad GOZ, konkurencyjność cenową i możliwość tworzenia przełomowych projektów w kontekście wyposażenia wnętrz” – mówi Niki Jennische, Director Circular Products & Services w firmie Stora Enso.
Na podstawie informacji Poligraficznej Agencji Informacyjnej