Około
dekady temu rozpoczął się pęd ku cyfryzacji, niemal w jednej chwili
wymieniliśmy papier na nośniki cyfrowe. Książki w formie elektronicznej
pozwoliły na dotarcie do nowych odbiorców i radykalnie zmieniły
i pogłębiły sposób, w jaki odbieraliśmy książki.
Interesujące
jest to, że istnieją dziedziny życia, w których drukowane książki wciąż
trzymają się mocno. Dobrym przykładem są książki kucharskie. Pomimo
zalewu stron internetowych z przepisami w formie cyfrowej, popularność
książek kucharskich nie słabnie ani na chwilę – po części sprzyja temu wygląd i dotyk gotowej pracy, coś w czym tradycyjny papier pozostaje wciąż niezrównany.
Jeśli
chodzi o przekazywanie informacji, media cyfrowe są bezkonkurencyjne,
jednakże w kategorii prostych, codziennych spraw, jest wciąż sporo
miejsca na tradycyjne książki – jest to interesujący fakt w kontekście
obchodzonego 23 kwietnia 18 Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich.
Książki są bezkonkurencyjne, gdy potrzebujesz namacalnego źródła
inspiracji. Piękna książka na stoliku w kawiarni, album z fotografiami,
podręcznik naukowy, wszystko to wciąż świetnie się sprzedaje. Tak samo
jest z książkami kucharskimi. Treść zilustrowana pięknymi zdjęciami jest
bardzo inspirująca.
Liczba książek kucharskich dostępnych na
Zachodzie zwiększyła się kilkukrotnie. Na całym świecie, co roku na
rynku pojawia się 26 000 nowych książek kucharskich*! Liderami okazują
się być wydawcy, oferujący książki kucharskie kładące nacisk na design i
swego rodzaju przeżycie kulinarne.
W pewnym sensie
odpowiedzialny za ten trend jest wzrost zainteresowania zdrowym
jedzeniem i podstawowymi, prostymi przepisami. Druga rzecz, jedzenie
stało się trendy – obecnie zawód kucharz stał się dobrym sposobem na
życie. Kucharze znani z telewizji oraz gotujący celebryci oglądani są
przez widzów na całym świecie, a przyrządzanie doskonałego jedzenia
stało się swego rodzaju „sportem”, w którym biorą udział zawodnicy z
całego świata.
Niekonwencjonalne gotowanie – świetna sprzedaż
Autor Martin Škoda, siedemnastolatek, zwany czeskim Jamie Oliverem,
to idealny przykład nowego trendu w książkach kucharskich. Jego
niekonwencjonalna i błyskotliwa książka skierowana do młodych ludzi
opiera się na kombinacji doskonałych przepisów, zdjęć, porad, oraz, co
niezwykłe, także muzyki.
Martin Škoda napisał książkę specjalnie dla
swoich rówieśników, podzielił ją na rozdziały, w zależności od okazji, w
których młodzi ludzie zwykle chcieliby, lub musieliby gotować. Książka
idealnie wpisała się w potrzeby odbiorców, i cały nakład rozszedł się w
ciągu miesięcy!
Blogowe zatrzęsienie
W Polsce w zeszłym roku pojawił się gorący kąsek kulinarny w postaci książki pt. White plate. Słodkie Elizy Mórawskiej. Jest to pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych.
Sześć
lat pisania, pieczenia i gotowania, setki znakomitych przepisów i
apetycznych zdjęć, 100000 wiernych czytelników z całego świata i w pełni
zasłużona sława internetowej świątyni smaków. Blog White Plate
to już prawdziwa instytucja, a jego twórczyni jest dziś jedną
z najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery. Dyktuje kulinarne
trendy, inspiruje i zachwyca umiejętnością delektowania się życiem.
Jesienią zaraża apetytem na dynię, latem sprawia, że tłumy blogowiczów
mają ochotę na ciasto z rabarbarem. Dotychczas jej przepisy publikowane
były jedynie na blogu? teraz po raz pierwszy ukazują się w formie
tradycyjnej książki kucharskiej.
Nagroda Gourmand dla Belgii
W lutym 2013, niewielki belgijski wydawca Minestrone otrzymał prestiżową nagrodę Najlepszego Wydawcy Książek Kucharskich Roku
na corocznym Dniu Książek Kucharskich Gourmand w Paryżu. Książki
kucharskie z Minestrone skupiają się przede wszystkim na kwestii designu
oraz przeżycia kulinarnego – książki te są przeznaczone dla wszystkich i
nie przypominają typowej produkcji masowej.
Szwecja to klasa
sama w sobie, jeśli chodzi o liczbę wydanych książek kucharskich na
osobę na świecie*. Szwedzki stylista jedzenia i autor książek
kucharskich Liselotte Forslin jest popularną autorką, wydała już 16
tytułów, co roku jeden, ponadto brała udział w dwa razy tylu sesjach
zdjęciowych. Niedawno wydała dwie własne książki Śmieciowe jedzenie na serio oraz Jak łączyć wino z posiłkami.
„Od
drugiej połowy lat 90. umacnia się trend sprzedaży książek
kucharskich”, mówi. „Wydawać by się mogło, że przez ten czas w temacie
powiedziano już niemal wszystko, jednakże w gotowaniu co chwila
pojawiają się nowe trendy, dzięki czemu na półkach pojawiają się co
chwila nowe pozycje”.
Papier – wartościowy, przyjazny dla środowiska materiał
Trend
zaobserwowany dla książek kucharskich zwraca uwagę na to, jak ważne
jest skuteczne połączenie prezentacji, projektu graficznego i dotyku.
Możemy zatem powiedzieć, że wybór właściwego papieru jest niezwykle
ważny dla całego procesu produkcji. Widzimy produkt posiadający wartość,
której nie można zawrzeć w formie cyfrowej. To pobudza naszą wyobraźnię
i stanowi niezwykle wysublimowane źródło inspiracji.
Wszystkie wyżej wymienione przykłady zostały wydrukowane na papierach Arctic Paper.
Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich został ustanowiony przez UNESCO, obchodzi się go 23 kwietnia na całym świecie.