2021 zbliża się ku końcowi – ach, co to był za rok! Spoglądając w kierunku 2022 r. i tego, co przyniesie przyszłość, warto przypomnieć sobie podróż, którą przebyliśmy w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, oraz wnioski, jakie wyciągnęliśmy z tych doświadczeń.
Wróć myślami do stycznia. Nowy rok rozpoczął się bez typowych przyjęć i uroczystości, ponieważ większość Europy była objęta rygorystycznym lockdownem z powodu trwającej epidemii COVID-19. Kiedy mijały pierwsze miesiące roku, obraz był bardzo podobny: ograniczenia w poruszaniu się i kontaktach towarzyskich w domu; noszenie maseczek i utrzymywanie dystansu; oraz wiele zamkniętych szkół i sklepów.
Dla branży HORECA sytuacja była jeszcze bardziej ponura. Bary i restauracje w wielu krajach były zamknięte do połowy roku. I chociaż programy szczepień zapewniły większą swobodę, w niektórych krajach ponownie występują ograniczenia dotyczące branży HORECA, kiedy walczymy z czwartą falą i nowym wariantem COVID, Omicron. Chociaż wszyscy mamy nadzieję, że nauka będzie nadal o krok wyprzedzać rozwój wirusa, wiele osób uważa, że cała branża rozrywkowa i towarzyska uległa trwałej przemianie. Ponieważ zdrowie i higiena są na pierwszym miejscu, wszyscy jesteśmy znacznie bardziej świadomi tego, co możemy zrobić, aby zminimalizować rozprzestrzenianie się zakażenia: zachowywać dystans, dbać o dobrą wentylację, często myć ręce i powierzchnie oraz osuszać je jednorazowymi ręcznikami.
Osoby pracujące w branży gastronomicznej i zarządzające obiektami publicznymi musiały nauczyć się zupełnie nowego zestawu zasad, aby zapewnić bezpieczeństwo swoim pracownikom i klientom. Obecnie standardową praktyką jest proszenie klientów o dezynfekcję rąk po przybyciu oraz często okazywanie dowodu szczepienia lub statusu COVID. Pracownicy branży gastronomicznej również zauważyli wzrost obciążenia pracą, ponieważ są teraz zobowiązani do pełnej dezynfekcji miejsc siedzących między każdym klientem i przestrzegania bardziej rygorystycznych protokołów higieny oraz czyszczenia w całym lokalu.
Czy zauważyłeś(-aś), że w miejscach publicznych pojawiły się dodatkowe stanowiska do dezynfekcji i ręczniki papierowe, aby pomóc ludziom zachować bezpieczeństwo? W toaletach publicznych priorytetem są ręczniki jednorazowego użytku również do suszenia rąk, ponieważ naukowcy udowodnili, że papierowe ręczniki umożliwiają najbardziej higieniczne osuszanie rąk po wizycie w toalecie. Niektóre placówki HORECA wyłączyły nawet elektryczne suszarki z obawy, że mogą one powodować krążenie zanieczyszczonego powietrza.
Ponieważ Europa walczy teraz ze szczepem Omicron, można śmiało założyć, że te nowe praktyki higieniczne prawdopodobnie pozostaną z nami na stałe. Niezależnie od tego, czy prowadzisz firmę i chcesz dać pewność pracownikom i klientom, czy po prostu prowadzisz dom i chcesz zapewnić bezpieczeństwo swojej rodzinie i przyjaciołom – pamiętaj o nowych zasadach higieny także w nadchodzącym roku.
Nie zapomnij więc dodać środki czyszczące, chusteczki i ręczniki papierowe do swojej listy zakupów, gdy będziesz kupować żywność i napoje w tym sezonie świątecznym. Podejmując środki ostrożności i działając odpowiedzialnie, wszyscy możemy przyczynić się do szczęśliwego i zdrowszego roku 2022.
Na podstawiei informacji firmy Duomedia