Nie za­po­mnij o środ­kach czy­sto­ści i pro­duk­tach pa­pier­ni­czych na Świ­ętaPoprzedni artykuł 

2021 zbli­ża się ku ko­ńco­wi – ach, co to był za rok! Spo­gląda­jąc w kie­run­ku 2022 r. i te­go, co przy­nie­sie przy­szło­ść, war­to przy­po­mnieć so­bie podróż, którą prze­by­li­śmy w ci­ągu ostat­nich dwu­na­stu mie­si­ęcy, oraz wnio­ski, ja­kie wy­ci­ągnęli­śmy z tych do­świad­czeń.

Wróć my­śla­mi do stycz­nia. No­wy rok roz­po­czął się bez ty­po­wych przy­jęć i uro­czy­sto­ści, po­nie­waż wi­ęk­szo­ść Eu­ro­py by­ła ob­jęta ry­go­ry­stycz­nym lock­dow­nem z po­wo­du tr­wa­jącej epi­de­mii COVID-19. Kie­dy mi­ja­ły pierw­sze mie­si­ące ro­ku, obraz był bar­dzo po­dob­ny: ogra­ni­cze­nia w po­ru­sza­niu się i kon­tak­tach to­wa­rzy­skich w do­mu; no­sze­nie ma­se­czek i utrzy­my­wa­nie dy­stan­su; oraz wie­le za­mkni­ętych szkół i skle­pów.

Dla bra­nży HORECA sy­tu­acja by­ła jesz­cze bar­dziej po­nu­ra. Ba­ry i re­stau­ra­cje w wie­lu kra­jach by­ły za­mkni­ęte do po­ło­wy ro­ku. I cho­ciaż pro­gra­my szcze­pień za­pew­ni­ły wi­ęk­szą swo­bo­dę, w nie­których kra­jach po­now­nie wy­stępu­ją ogra­ni­cze­nia do­ty­czące bra­nży HORECA, kie­dy wal­czy­my z czwar­tą fa­lą i no­wym wa­rian­tem COVID, Omi­cron. Cho­ciaż wszy­scy ma­my na­dzie­ję, że na­uka będzie na­dal o krok wy­prze­dzać roz­wój wi­ru­sa, wie­le osób uwa­ża, że ca­ła bra­nża roz­ryw­ko­wa i to­wa­rzy­ska ule­gła tr­wa­łej prze­mia­nie. Po­nie­waż zdro­wie i hi­gie­na są na pierw­szym miej­scu, wszy­scy je­ste­śmy znacz­nie bar­dziej świa­do­mi te­go, co mo­że­my zro­bić, aby zmi­ni­ma­li­zo­wać roz­prze­strze­nia­nie się za­ka­że­nia: za­cho­wy­wać dy­stans, dbać o do­brą wen­ty­la­cję, często myć ręce i po­wierzch­nie oraz osu­szać je jed­no­ra­zo­wy­mi ręcz­ni­ka­mi.

Oso­by pra­cu­jące w bra­nży ga­stro­no­micz­nej i za­rządza­jące obiek­ta­mi pu­blicz­ny­mi mu­sia­ły na­uczyć się zu­pe­łnie no­we­go ze­sta­wu za­sad, aby za­pew­nić bez­pie­cze­ństwo swo­im pra­cow­ni­kom i klien­tom. Obec­nie stan­dar­do­wą prak­ty­ką jest pro­sze­nie klien­tów o de­zyn­fek­cję rąk po przy­by­ciu oraz często oka­zy­wa­nie do­wo­du szcze­pie­nia lub sta­tu­su COVID. Pra­cow­ni­cy bra­nży ga­stro­no­micz­nej rów­nież za­uwa­ży­li wzrost ob­ci­ąże­nia pra­cą, po­nie­waż są te­raz zo­bo­wi­ąza­ni do pe­łnej de­zyn­fek­cji miejsc sie­dzących mi­ędzy ka­żdym klien­tem i prze­strze­ga­nia bar­dziej ry­go­ry­stycz­nych pro­to­ko­łów hi­gie­ny oraz czysz­cze­nia w ca­łym lo­ka­lu.

Czy za­uwa­ży­łeś(-aś), że w miej­scach pu­blicz­nych po­ja­wi­ły się do­dat­ko­we sta­no­wi­ska do de­zyn­fek­cji i ręcz­ni­ki pa­pie­ro­we, aby po­móc lu­dziom za­cho­wać bez­pie­cze­ństwo? W to­a­le­tach pu­blicz­nych prio­ry­te­tem są ręcz­ni­ki jed­no­ra­zo­we­go użyt­ku rów­nież do su­sze­nia rąk, po­nie­waż na­ukow­cy udo­wod­ni­li, że pa­pie­ro­we ręcz­ni­ki umo­żli­wia­ją naj­bar­dziej hi­gie­nicz­ne osu­sza­nie rąk po wi­zy­cie w to­a­le­cie. Niek­tóre pla­ców­ki HORECA wy­łączy­ły na­wet elek­trycz­ne su­szar­ki z oba­wy, że mo­gą one po­wo­do­wać krąże­nie za­nie­czysz­czo­ne­go po­wie­trza.

Po­nie­waż Eu­ro­pa wal­czy te­raz ze szcze­pem Omi­cron, mo­żna śmia­ło za­ło­żyć, że te no­we prak­ty­ki hi­gie­nicz­ne praw­do­po­dob­nie po­zo­sta­ną z na­mi na sta­łe. Nie­za­le­żnie od te­go, czy pro­wa­dzisz fir­mę i chcesz dać pew­no­ść pra­cow­ni­kom i klien­tom, czy po pro­stu pro­wa­dzisz dom i chcesz za­pew­nić bez­pie­cze­ństwo swo­jej ro­dzi­nie i przy­ja­cio­łom – pa­mi­ętaj o no­wych za­sa­dach hi­gie­ny ta­kże w nad­cho­dzącym ro­ku.

Nie za­po­mnij wi­ęc do­dać środ­ki czysz­czące, chu­s­tecz­ki i ręcz­ni­ki pa­pie­ro­we do swo­jej li­sty za­ku­pów, gdy będziesz ku­po­wać żyw­no­ść i na­po­je w tym se­zo­nie świ­ątecz­nym. Po­dej­mu­jąc środ­ki ostro­żno­ści i dzia­ła­jąc od­po­wie­dzial­nie, wszy­scy mo­że­my przy­czy­nić się do szczęśli­we­go i zdrow­sze­go ro­ku 2022.

Na pod­sta­wiei in­for­ma­cji fir­my Du­ome­dia

 Pro­duk­cja: We­bFa­bri­ka 1999–2025 | Kon­takt | Re­gu­la­min | Po­li­ty­ka Pry­wat­no­ści