Łukasiewicz – ŁIT był głównym partnerem drugiej edycji Warsztatów i Forum Wiedzy Managerskiej – FoodFakty Science 4 Business, które w dniach 14-15 lutego dobyły się w kampusie Politechniki Łódzkiej.
Tematem przewodnim wydarzenia było bezpieczeństwo oraz jakość opakowań i produktów zapakowanych. Spotkanie zgromadziło liczne grono ekspertów, a głównym celem było podniesienie świadomości na temat istoty bezpiecznych opakowań w kontekście ochrony zdrowia publicznego oraz zapewnienia konsumentom produktów najwyższej jakości.
Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach, które prowadzili znamienici eksperci z renomowanych jednostek naukowo-badawczych oraz firm i organizacji branżowych. Dzięki temu mogli zdobyć nowe umiejętności i wiedzę z zakresu projektowania, testowania i oceny opakowań, a także dowiedzieć się, jakie najnowsze technologie i innowacje są dostępne na rynku. Była to doskonała okazja do wymiany poglądów i nawiązania współpracy między różnymi sektorami przemysłu, mająca na celu poprawę standardów branżowych oraz zwiększenie zaufania konsumentów do oferowanych produktów.
Swoją wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie badań laboratoryjnych i innowacyjnych rozwiązań technologicznych związanych z opakowaniami podzielili się również eksperci z Łukasiewicz – ŁIT. Wśród prowadzących warsztaty byli: Jagoda Jóźwik-Pruska, Alicja Kaszuba, Ewelina Pawłowska, Katarzyna Samsonowska oraz Beata Górska.
Wydarzenie pozwoliło pozyskać najnowsze informacje na temat innowacji w dziedzinie opakowań, zdobyć praktyczne wskazówki dotyczące jakości i bezpieczeństwa produktów zapakowanych, umożliwiło także nawiązanie nowych kontaktów między przedstawicielami różnych sektorów branżowych.
Na podstawie informacji organizatora